Loopmeditatie


Als we lopen is dat meestal om van A naar B te gaan. We lopen doelgericht. Een loopmeditatie heeft geen bestemmingsdoel. Het enige doel is aandachtig aandacht en opmerkzaamheid. Loopmediatie wordt dan ook wel eens mindful lopen genoemd.


Lopen is een goede manier om opmerkzaamheid te oefenen en in je dagelijkse leven te integreren. De oefening begint al voordat je loopt door je eerst bewust te zijn van hoe je staat en hoe de houding is. Daarna kom je langzaam in beweging. Iedere stap wordt bewust ervaren.


Het meest ideale is om de loopmeditatie buiten in de natuur te doen. Soms is dat niet mogelijk, bij slecht weer bijvoorbeeld. Een stadse omgeving is ook niet zo geschikt. Een loopmeditatie kan altijd in de zaal waarin de retraite of de workshop plaatsvindt gedaan worden.


De loopmeditatie is vooral bekend geworden door de inzet van de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh. De in 2022 overleden monnik was vredesactivist, dichter en schrijver. Een groot deel van zijn leven woonde hij als banneling in Frankrijk. Hij zette zich zijn hele leven in voor vrede, geweldloosheid en het verlichten van het lijden.