Visualisatie of geleide meditatie

 

Visualisaties brengen je naar fictieve situaties. Het kan heerlijk zijn om in verbeelding op een prachtig tropisch strand te vertoeven. Dit kan een vlucht uit de realiteit zijn, wat ontspanning en rust kan geven. Door aan de hand van een meditatieleraar meegenomen te worden naar heilzame oorden kan na een dag van spanning en moeilijkheden de mind en het lichaam zich gemakkelijker ontspannen in beelden die rust en schoonheid brengen.

 

Visualisaties kunnen ook inzichten geven. Door meditaties die je uit een gecondioneerde mind halen kunnen andere perspectieven bovenkomen. Vooral in het Tibetaans boeddhisme worden door de leraren bijzondere visualisaties begeleidt.   

 

Lama Anagarika Govinda vergelijkt visualisaties in zijn boek ‘De mystiek van het Tibetaans boeddhisme’ met katalysatoren zoals die in de scheikunde worden gebruikt om een vloeistof om te zetten in vaste kristallen. Hierdoor wordt de ware structuur en de aard van een stof geopenbaard. Visualisaties beschouwt hij als eenzelfde soort proces. Een proces van ontplooiing of schepping in het bewustzijn…….’

 

Visualiseren is ook een krachtige manier om wensen en verlangens te vertalen naar een beeld. Dat kan inzicht geven in wat nodig is om de wensen en/of verlangens waar te maken.