De meeste meditaties hebben met elkaar gemeen dat ze je bewust maken van je lichaam, je geest kalmeren en inzicht geven in overtuigingen, conditioneringen en de van de hak op de tak springende gedachtestroom. Zoals we sporten, wandelen, fietsen en gezond eten om ons lichaam gezond te houden kunnen we mediteren om onze geest te kalmeren en te verhelderen. De vele meditatievormen die tegenwoordig aangeboden worden maken meditatie voor veel mensen toegankelijk. Voor de één werkt het prima om op een kussentje te mediteren en past het voor een ander beter om in beweging te mediteren.

 

De motivatie om te mediteren verschilt eveneens van mens tot mens. Veel mensen leren mediteren om af en toe een ontspanningsmoment in hun drukke leven in te bouwen.

Wanneer meditatie een dagelijkse discipline wordt kunnen boeiende levensvragen opkomen als: ‘wat in je leven het meest belangrijk is. In hoeverre je dingen doet die werkelijk bij je passen’. Kortom de vraag wie je in essentie bent.

 

Dat dergelijke vragen in meditatie kunnen ontstaan is niet verwonderlijk. Als je meditatie in je leven hebt geïntegreerd raak je losser van mentale patronen als conditioneringen, meningen en gedachten. Waar de neiging is onszelf te identificeren met rollen, functies, liefhebberijen en intellect kan die vereenzelviging met uiterlijke factoren door meditatie verdampen. Dan komt een grond tevoorschijn waarin je ware natuur geworteld ligt.

Om daar te komen vraagt om een proces van zitten, geduld, vertrouwen, compassie, nadenken en investeren in tijd. Velen vinden het genoeg om af en toe en niet te lang te mediteren en zo fysiek en mentaal meer in balans te komen.

 

Als volgt een overzicht van meditatievormen die binnen de diverse programma's van ADISAT worden gebruikt.